betul-kanbolat-ile-soylesi-kitapkurduanne-yazar-ve-cizer-soylesileri

Betül Kanbolat ile Söyleşi

Merhaba !

2016´nın ikinci söyleşisi enerjisine, güler yüzüne, pozitif enerjisine hayran olduğum sevgili Betül Kanbolat´tan geliyor..

Betül Hanım hem üç çocuk annesi hem de, Rada ve Şakacı Şövalye, Kel Tilki, Yüzen Kelebek ve taze çıkan Sinirli Karga kitaplarının yazarı. Kendisi ile Yüzen Kelebek´in Kidsnook´taki kitap okuma ve imza gününde tanışmıştık ve hikayeyi anlatışına, enerjisine bayılmıştık !




Kendisine bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyor ve sizleri Betül Kanbolat ile baş başa bırakıyorum...


Bize biraz çocukluğunuzdan bahseder misiniz? Düşündüğünüzde çocukluğunuza dair en belirgin neler geliyor aklınıza ?
Çanakkale´nin Biga ilçesinde doğdum büyüdüm. Kardeşim olmadığı için arkadaşlarımla oyun oynamak en büyük yaşam sevincimdi. Çocukluğum mahallemizle sınırlı kalmaksızın ilçenin sokaklarda doya doya koşup oynayarak geçti. 80 li yılların çay bahçeleri, çocuk parkları, tuhafiye dükkanlarının artık pul ve düğmelerinden kurduğumuz süslü dünya, boş pasajlarda bisiklet sürmek, sek sek, yakar top, koşu yarışları çocuk hafızamda yerleşik düzene geçmiş anılarım
Okulda nasıl bir öğrenciydiniz? En sevdiğiniz ders hangisiydi ve okurken gelecek için hayalleriniz nelerdi?
Derslerimi ciddiye alırdım. Notlarım genelde iyiydi. Sınıf başkanlığı yapan, sınıfın haşarılarına kafa tutan, şiir ve kompoziyon yarışmalarının kadrolu öğrencisiydim diyebilirim :) Sözel dersleri çok sevmeme rağmen sınav başarım nedeniyle sayısala yönlendirildim, lise yıllarımda fen bilimlerine olan gönülsüzlüğümün oluşturduğu motivasyon kaybı ile hayalimde olmayan bir bölümü (Yıldız Teknik Ünv, İstatistik Lisans) kazandım. Fakat o da bana hayata dair başka katkılar sundu. Tümüyle üstünü çizip karalayamam.
Bildiğim kadarıyla çocuklarınıza anlattığınız hikayeleri kitaplaştırdınız, ne de iyi ettiniz, bize bunun hikayesini anlatır mısınız ?
Yazı yazmayı hep çok sevdim fakat çocuk kitabı yazmak fikri tamamıyla anne olunca ve ilgimi çocuk kitaplarına yöneltince ortaya çıktı. Eşimin oğlum Aşha´ya anlattığı Kel Tilki öyküsünün yazıya dökülmesi ve bir hatıra kitaba dönüşmesi gerekliliğine çok inanmıştım. Ona anlattığım diğer uyku öncesi öyküleri de yazmaya başladım derken hatıra kitap hayali başka başka çocuklara da ulaşan bir ´Hayal Kitaplığı´ na dönüştü. Kel Tilki´den sonra yayıncı arkadaşımın oğlu Janbaras´ın çizimlerinden yola çıkarak Rada Ve Şakacı Şövalye doğdu. Bu iki kitabı, okuma etkinlikleri vasıtasıyla tanıştığım duyarlı eğitimciler ve kitapsever ebeveynlerin desteği ile yüzen Kelebek ve Sinirli Karga kitapları takip etti. Hayalimi açtığım Zeta Yayınları ve Kel Tilki´yi çizmeyi kabul eden çok değerli çizer Ferit Avcı aslında bu yolculuğun ilk esaslı yol arkadaşlarıdır.


Kitaplarınız arasında sizin için ayrı bir yeri olan var mıdır ve neden? Çocuklarınız böyle bir tercih yapıyorlar mı?
İlk göz ağrım Kel Tilki. Bu masalı sayısız kere oğullarıma anlattım, okudum. Rada ve Şakacı Şövalye ortaya çıkışı ve kurgusu itibariyle beni hala heyecanlandırır ve yakında kardeşi Rada ve Kedili Kral doğacak. Yüzen Kelebek ve Sinirli Karga benim konuşma dilime en yakın kitaplar onları da çok seviyorum. Galiba üç oğlum arasında seçim yapamayacağım gibi onlar arasında da yapamayacağım:) Aşha, Albek ve Koças ´ın ortak bir seçimi yok. zaman zaman ilgileri bir kitaptan diğerine kayıyor. Ama neredeyse benim kadar duyarlılar dört kitabıma da. Büyüdükçe hepsi farklı okuma deneyimleri kazanacaklar bunu gözlemlemek çok keyifli.Rada ve Şarkıcı Şövalyenin hikayesini anlatabilir misiniz ?
Janbaras´ın resimlerindeki detaylar incelenmeye ve saklanmaya değerdi. 3-5 yaşları arasında çizmişti, şaşırtıcıydı. Bir dosya içinde raflara kaldırmak yerine hikayeleştirerek saklamayı daha anlamlı buldum. Ailesi önerimi kabul edince resimleri alanında uzman psikolog ve psikiyatristlerle paylaştık. Onların onayını da alınca gönül rahatlığı çizgileri sözcüklerle buluşturduk.
Sinirli Karga en son kitabınız sanırım bu kitap nasıl doğdu hikayesinden bahseder misiniz? Gene okul öncesi resimli bir kitap mıdır ?
1Öykü 1 Bilgi 1 Oyun başlığı altında yayınlanan 3.kitaptır Sinirli Karga. Kel Tilki ve Yüzen Kelebek´te olduğu gibi, masal bitiminde konu ile bağlantılı bilgi sayfaları ve ardından yine içerik ile bağlantılı bir oyun bulunmakta. 2009 yılında büyük oğluma anlattığım bir masaldı. İlham kaynağım ise o dönem yaşadığımız Beylerbeyi Korusu´nun huysuz kargalarıdır. Kitabımı da onlara ithaf etmiş bulundum:)


Türkiye´deki çocuk kitapları sektörünü nasıl buluyorsunuz geçmiş ve şimdiyi kıyasladığınızda iyiye giden bir şeyler var mı?
Çeşitlilik her geçen yıl artıyor bu sevindirici. Her çocuğun ilgi alanı ve duygu dünyası farklı. Bunlar gözetilerek seçimler yapılabildiğinde ebeveynlerin şahane kitaplıklar oluşturabileceğine inanıyorum. Kimi yabancı yazarların bizim çok da alışık olmadığımız düşünce biçimleriyle kaleme aldıkları kitapları seviyorum. Absürtlüğün dozu önemli tabi bunlarda. Ve bazen de üzülerek görüyoruz ki dili ve çizimleri son derece zorlayıcı fakat düşünce ve duyguyu zorlamayan hatta gelişigüzel hazırlanmış kitaplar mevcut. Okunan her kitabın en azından anlamlı bir duyguya işaret etmesi, bu bilinen bir duygu ise o duygunun etkisine dair çocuk ruhunda bir pencere açması ya da bir yeni bilgiye ulaştırması, hiç biri yoksa çocuğu yeni bir sözcükle tanıştırması gerektiğine inanıyorum.Sizce iyi bir çocuk kitabı ( özellikle resimli okul öncesi kitaplar) hangi özellikleri taşımalı?
Okul öncesi kitaplarda çizimlerin kalitesini çok önemsiyorum. Çocuklar gözlem gücü ve estetik bakışı gelişkin canlılar. Onları kötü çizilmiş resimlerle metin iyi olsa bile kitaba bağlayamıyorsunuz. Okul öncesi kitaplarda edebi inceliklerle öğretici / eğitici öğeleri harmanlamak gerekiyor sanki. Edebi dokunuşlar çocuğun yaşı büyüdükçe çok daha önem kazanıyor tabi ki. Yine de okul öncesi dönemde samimi, yalın, ses tekrarları ve dozunda kafiye ile yazılmış çocuğun gerçek hayat ile bağlantı kurmasına yardımcı olacak eğitici ipuçları içeren metinler daha tatmin edici olabiliyor. Bu ve önceki soruyu çocuk kitabı yazmış bir yazar olmaktan öte çocuk kitabı okumayı seven bir anne olarak cevapladım sanırım:)


En sevdiğiniz yerli ve yabancı çocuk kitapları ve yazar/çizer ler hangileridir?
Sevdiğim yerli-yabancı yazarların bana okuma zevki kazandıran kitaplarından bir seçki hazırladım, uyguladığım sesli kitap okuma etkinliklerinde o kitapların belli sayfaları üzerinden kendi okuma deneyimimi paylaşıyorum büyükler ile. Liste çok uzun atladığım kitap ya da yazar olursa üzülürüm. 8 yaşındaki Aşha, Behiç Ak´ı, 5 yaşındaki Albek ve Koças ise Julia Donaldson´ı seviyor diyebilirim.Nasıl bir annesiniz sizce ?
Çoğu davranışı içgüdülerine bağlı, hareketli, yüksek sesli, jestli, mimikli, tez canlı, oğullarıyla ağlayıp oğullarıyla gülen, ilk çocuğunda pimpirikliyken ikizleri de olunca duygu ve davranış sınırlarını esnetmiş, endişelerini dizginlemiş, -çocuk sayısına ve yaşları arasındaki yakınlığa bağlı olduğunu düşünüyorum- aklı dağınık bir anne olabilirim:) ne iyimser ne kötümser, tam bir @Betimser´im :)) Bu söyleşiyi okuyan dostlarımın hak vereceğine inanıyorum.
Masal´la birlikte Yüzen Kelebek´i dinlemiştik sizden ve hikayeyi anlatış tarzınıza, enerjinize hayran kalmıştım.. Masal anlatıcılığı eğitimi aldınız mı yoksa bu doğuştan gelen bir yetenek midir?
Böyle düşünüyorsanız ne mutlu bana. Teşekkür ederim. Herhangi bir eğitim almadım. Çocuklarıma kitap okuyan çocuk yanımın bana hediyesi olduğunu düşünüyorum bu enerjinin. Elimde kitap karşımda çocuk olduğunda kendiliğinden ortaya çıkıyor ve gün geçtikçe güçleniyor. Sayelerinde...
Masal ve Betül Hanım Kidsnook´ta ...

KitapkurduAnne sitesini biliyor musunuz? İnceleme fırsatınız oldu ise yorumlarınızı ve önerilerinizi alabilirsem çok sevinirim.
Sizi Yüzen Kelebek okuma ve imza günümde tanıdım ve akabinde sosyal medya üzerinden takip etmeye başladım. Önerilerinizi bir anne olarak dikkate alıyor, çocuk kitaplarının bilinirliğine sunduğunuz katkı için de bir çocuk kitabı yazarı olarak teşekkür ediyorum.