kosulsuz-ebeveynlik---evlat-edinme-ve-koruyucu-aile-olmak-evlat-edinme-ve-koruyucu-aile-olmak

Koşulsuz Ebeveynlik - Evlat Edinme ve Koruyucu Aile Olmak

Merhaba,

Bu hafta sosyal medya hesaplarımda bir kitap tanıttım belki denk gelmişsinizdir, ismi : "Uğurböceği Kapınızı Çalarsa". Tübitak Yayıncılık´tan taze çıkmış üstelik de okul öncesinde daha evvel hiç değinilmemiş ( bildiğim kadarıyla) eksiklik olan bir konuda : Evlat Edinme ve Koruyucu Aile Olmak.

Bir çocuğu sevmek için, onu korumak, ihtiyacı olan güveni, şefkati, saygıyı, ilgiyi verebilmek için göbek bağınızın kesilmiş olmasına gerek olduğunu düşünmüyorsunuzdur umarım. Devlet koruması altında, yuvalarda arkadaşlarından, çevresinden bir şekilde ayrılmak zorunda kalmış, acılar çekmiş, yaşından büyük olaylar yaşamış pek çok çocuk var. Devlet korumasında olan pek çok çocuğun sıcak bir yuvaya, hak ettiği sevgi dolu bir aileye, güvenebileceği bir omuza ihtiyacı var.

Bu kitap vesilesi ile yüz yüze olmasa da sanal ortamda tanıştığım Hayat Sende Derneği´nin kurucusu ve Koruyucu Aile,Evlat Edinme Derneği Başkanı Abdullah Oskay´dan ve yazılarından bu konuda az da olsa bilgilenebildim ve bunları da sizinle paylaşmak istedim.

* Terk edilen bebekler için ülkemizde bir mekanizma halen yok ve buna ilişkin bir istatistik de yok. Toplumsal baskılardan veya doğum sonrası sendromlardan dolayı birçok aile çocuklarını bırakıp ölüme terk edebiliyor. Almanya´da bu durum için hastanelerde bir mekanizma kurulmuş.

*Terk edilen bebekler sağlık kontrollerinden sonra yuvaya gönderiliyor , evlat edinme için sırada bekleyen aile bilgilendiriliyor ve yuvaya çağrılıyor süreçler tamamlandığında bebek yeni ailesinin yanına yerleştiriliyor. Abdullah Oskay özellikle çocukların gelişimleri için büyük önem taşıyan 0-3 yaş döneminde kesinlikle yuvalarda kalmaması gerekliliğinin altını çiziyor. Abdullah Bey´in yuvalardaki çocukların ana sorunları ile ilgili yazdığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

* Resmi bilgilere ulaşmak ve koruyucu aile olmak için gereklilikleri öğrenmek için www.koruyucuaile.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

* 2012 yılında 1225 koruyucu aile varken son yıllarda bu sayı 5000´e kadar çıkmış evlat edinilen çocuk sayısı ise yılda 400´den 800´e çıkabilmiş.

* Koruyucu Aile olmanın Evlat edinmeden esas farkı çocuğun koruyucu aile yanında kaldığı sürenin herhangi bir bölümünde biyolojik ailesine dönebilme olasılığı. Koruyucu ailelerin bunun bilincinde olarak bu işe başlamaları gerekiyor. Bu çocuklar yaralanmış, tramva geçirmiş çocuklar ve aileye uyum sağlaması, alışması, güvenmesi hepsi zaman istiyor . Dolayısı ile sevgi, ilgi ve sabır göstermek çok önemli. Çocukların koruyucu aile yanına geldikleri ilk gün "yıkanmamaları" öneriliyor, çünkü bu geçmişlerinin kirli olduğu hissini verebiliyormuş.

* Hayat Sende Derneği 2007 yılından beri aktif ve Koruma altındaki çocukların hayatlarına çözümler üretmek üzere kurulmuş. Kuranlar ise devlet korumasında yetişen bir grup idealist genç.

Amaçlarımız :

• Gençlik Akademisi aracılığıyla hedef kitlesinin insan kaynakları kalitelerini artırarak hayata entegrasyonu yönünde çalışmalar yapmak,

• Sosyal Hizmetler Proje Atölyesi aracılığıyla Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan yuva ve yurtlara ilişkin proje kapasitesini artırmak,

• Hedef kitlesinin sorunları hakkında farkındalık artırıcı çalışmalar yapmak,

• Kamuoyunda yaygın bir şekilde gözlenen hedef kitlesine yönelik olumsuz söylemlerle mücadele etmek amacıyla iletişim kampanyaları tasarlamak,

• Devlet koruması altında kalan çocukların ve ayrılan gençlerin haklarını lobi ve savunuculuk faaliyetleri aracılığıyla korumak.

(Bilgiler hayatsende.org internet sitesinden alınmıştır)

Siteye girip incelemenizi öneririm, koruyucu aile olmak için koşullarınız uygun olmayabilir, cesaretiniz olmayabilir ama gene de bu çocuklar için bir faydam olsa diye düşünüyor iseniz sitede göreceğiniz gibi yardımınızın dokunacağı pek çok alternatif var. Gönüllü olabilir, bağış yapabilir veya aktif çalışabilirsiniz.Diğer yandan Koruyucu Aile Evlat Edinme Derneği ise (http://www.korev.org.tr/)

Hadi bu da uymadı bu konunun bir tabu halinden çıkıp açıkça konuşulabilir, normal ve insani bir durum olduğunu olabildiğince çok insana anlatabilir ve çevrenizi bilgilendirebilirsiniz.


Eğer herhangi bir biyolojik sebepten çocuğunuz olamıyorsa, eşiniz ve siz eşit şekilde bir çocuğa anne baba olmayı canı gönülden istiyorsanız, çok çok iyi düşündükten sonra bu yuvalardaki yavrularımızdan birine anne baba olabilir, ona bir yuva verebilir ve içinizden taşan çocuk sevgisini çok ihtiyacı olan bir çocuğa verebilirsiniz. Sosyal medyada @elifadanınannesi´nin facebook sayfasını incelemenizi özellikle tavsiye ederim. "Evlat edinme de bir doğum şeklidir ve yüksek sesle konuşulmalıdır" diyor ElifAda´nın annesi!

Bunun dışında koruyucu anne olmak için sırada bekleyen ve bu süreci "Kalben Hamile" olmak olarak tanımlayan Nihal Hanım´ın adım adım bu süreci yaşamasına tanık olmak için de BlogcuAnne deki yazılarını okuyabilirsiniz.


Unutmayın bu çocukların acınmaya, sadakaya, kıyafete değil sevgiye, ilgiye, sıcak bir aile ortamına ve en önemlisi güvende hissetmeye yani bir çocuğun aslında doğal hakkı olan şeylere ihtiyaçları var...


Sevgilerimle,

Akça Kodal