sevemediklerim-mart-2016-kitapkurduannenin-sevemedigi-kitaplar

Sevemediklerim Mart 2016


Merhaba !

Geçenlerde "Nitelikli Nicelik" isimli yazımda, çocuk kitapları sektöründe çılgınca hareketlenmeden bahsetmiş, ardı ardına basılan kitapların özensizliğinden tedirgin olduğumu yazmıştım. Aynı yazının altında sizlere acaba sevemediğim kitapları da nedenleriyle paylaşsam mı diye sordum ve herkesin ortak fikri paylaşmam yönünde oldu.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki, bu kitapları burada paylaşmamın sebebi ne yazarını, ne çizerini, ne editörünü ne de yayın evini kısacası emeği geçen kimseyi kırmak ve emeklerine saygısızlık etmek değil. Bu yapmak isteyeceğim en son şey. Fakat bizler çocuğumuz için her konuda özenle, her şeyi didik didik ederek en iyisini, en kalitelisini bulmaya çalışır iken çocuk kitaplarında da aynı seçicilik içindeyiz. Dolayısı ile yorumlarımın ve yapıcı eleştirilerimin sadece daha iyi çocuk kitapları basılsın diye olduğunu bilmenizi isterim.

Diğer bir yandan bunlar benim ve yaşına uygun kitaplarda kızımın görüşleridir, bizim hoşumuza gitmeyen bir kitabı bir başkası çok beğenebilir, bu da tabii ki çok mümkün çünkü "zevkler ve renkler tartışılmaz".

İçime sinmeyen kitapları gruplar halinde blogda "Sevemediklerim" başlığı altında paylaşacağım, aksi halde kitap önerileri ile karışabilir diye düşünüyorum.


Evete gelelim son dönemde okuyup da içime sinmeyen kitaplara :

1. Kayıp Hazine / 3 Boyutlu Maceralar

Yayın evi : İş Bankası Kültür Yayınları


Masal 3 Boyutlu kitapları çok seviyor ( e tabii hangi çocuk sevmez ki) aynı zamanda da kendini "ajan" sandığı ve sürekli arkadaşlarıyla "ajancılık" oynadığı için bu kitabı seveceğini umarak aldım. Evet itiraf ediyorum tüm yazılarını okumadan aldım ( ben yaptım siz yapmayın lütfen okumadan almayın). Neden mi? Çünkü İş Bankası Kültür Yayınları çok güvendiğim ve daha evvel beni fazla yanıltmayan bir yayın evi, e 3 boyutlu bir kitap, içine de bakmışım yani ne kadar kötü olabilir ki?

Açıkçası Masal´la kitabı okuduk ve Masal bana dönüp "anne kitap bitti mi e ne oldu şimdi ben tam anlamadım" dedi, Masal´ın böyle bir cümleyi kurmasına çok sık rastlamıyorum ama işin garibi ben de hikayeden bir şey anlamadım. Bir kere yazılar inanılmaz küçük ve sayfalara sığsın diye iyice daraltılmış satırlar. Bu okurken gözümü çok rahatsız etti. İkincisi yazılar oldukça uzun, tamamen kopuyorsunuz kitaptan. Hikayede ise bir giriş-gelişme-sonuç bölümü beklerken hiç sizi heyecanlandırmayan, kopuk kopuk şeyler anlatılıyor, neden bitti ne oldu anlaşılmıyor. Fiyatı da oldukça pahalı olan bir kitap, açıkçası ben gerçekten pişman oldum Masal da bir daha yüzüne bakmadı kitabın.


2. Keço / Bir Yavru Keçi Balık Olmak İsterse

Yazar : Elif Ayla

Yayın evi : Hayy Kitap - 43 Sayfa




Keço Balık olmak isteyen bir oğlağın öyküsü. Açıkçası bu kitaba başlarken çok iyi hislerle ve neredeyse kesin severim diyerek başladım, konu da ilgi çekici idi. Fakat hikayenin gidişatı beni hiç heyecenlandırmadı ve biraz hüsrana uğradım. Kitabın gene font ve satır arası açısından da çok sıkıştırılmış ve okuması zor olduğunu düşünüyorum.

Kitabın konusu yeryüzüne düşen yıldızlardan birini bulmak için yola düşen küçük Murat ile, balık olmak isteyen Keço´nun yaptıkları yolculuğun öyküsü. Açıkçası kitabın sonu bana bitmemişlik hissi verdi, sanki yarım kalmış gibi..


3) Reçel Kavanozu

Yazar : Houshang Moradi Kermani

Yayınevi : Kelime Yayınları


Aslına bakarsanız "Reçel Kavonozu" ödüllü bir kitap ve muhtemelen beni kınayacaklar olabilir bu kitabı sevemediklerim arasına koyduğum için fakat hikaye açıkçası beni hiç içine alamadı. Açılmayan bir kavanoz kapağından doğan ve ülke çapında bir olaya dönüşen bir konu var fakat olayların gidişatı, sonu beni hiç tatmin etmedi.

Bu kitabı okumayı çok istiyordum ve sanırım beklentim büyüktü ama kitap bana ne bileyim tatsız, lezzetsiz ve kuru geldi. Ne dilini ne de kurguyu sevdim açıkçası ve çeviriden kaynaklı bir sorun olduğunu da düşünmüyorum. Aslında bence fikir olarak harika bir başlangıcı var fakat devamı gelememiş hikayenin sanki, çocuklar için de sıkıcı bir kitap olmuş gibi geldi bana.


4) Komşu Teyze

Yazar / Çizer : Heinz Janisch - Helga Bansch

Yayın Evi : Yapı Kredi Yayınları


Helga Bansch´in çizimlerini genelde çok beğenirim, Komşu Teyze kitabında da ismini görünce direkt sepete atmıştım (okuma şansım yoktu yani internetten aldığım için)

Kitap 91 yaşındaki komşu Perihan teyze ile ona hikayeler anlatan küçük Orçun´un hikayesi. Aslına bakarsanız komşuluk, yaşlı bir insanı hayata döndürme gibi konulardan dolayı hoş bir kitap gibi görünüyor fakat çeviriden mi kaynaklı bilemiyorum ama hikaye akmıyor, metinler kopuk kopuk.Kitabı Masal´la birlikte okuduk ve açıkçası ikimiz de zevk alamadık.


5) Rapunzel ve Onun Harika Saçları

Yazar : Gemma Cary

Yayın Evi : Net Çocuk


Genel olarak klasik masallardan ( Kırmızı Başlıklı Kız, Rapunzel, Hansel ve Gretel veya Kurbağa Prens gibi) haz etmiyorum çocuklara iyi vakti geçirtmekten çok kaygılara, korkulara ve çok yanlış fikirlere yönlendirdikleri kanaatindeyim. Net Çocuk Yayınlarının klasik masalların yeniden yorumlanmış bir serisi var, Rapunzel ve Onun Harika Saçları da bunlardan birisi. Her ne kadar hikaye değişmiş olsa bile, Rapunzel´in sapkın derecede uzun saça hayranlığı, prens ayağıyla kirletmesin diye saçlarını uzatmaması, diğer yandan tv´de prensi başka bir kızla evlenirken görüp kıskanması... yani baştan sona her şey gereksiz bence..


Sevemediklerim bölümünün ilk postunun sonuna geldim, eğer siz de bu postun altına eklememi veya sevemediklerimi yazarken değinmemi istediğiniz noktalar olur ise yazarsanız sevinirim.


Sevgiler,

Akça