tostoroman-(the-gruffalo)-fenomeni--cocuk-kitaplari

Tostoroman (The Gruffalo) Fenomeni !


Julia Donaldson’ın yazdığı ve Axel Scheffler tarafından resimlenen dünyaca ünlü kitabı The Gruffalo ve ikinci kitabı The Gruffalo’s Child, dilimize Popcore yayıncılıktan Tostoroman ve Tostoroman’ın Yavrusu isimleriyle basılmıştı. Basıldı basılmasına da şu anda maalesef kitaplar bulunmuyor ve aynı yayınevi tekrar basmayacak. Son dönemde kitapların yayın hakkının başka bir yayınevi tarafından alındığını ve yakında basılacağını duyduğum için tamam dedim artık zamanıdır bu yazının !
Tostoroman dünyada bir fenomen ve başlı başına bir tez konusu bence... Kitabın ortaya çıkış hikayesi şöyle : Julia Donaldson bir Çin hikayesine rastlar, hikayede akıllı bir kız çocuğunun aç bir kaplanı ormanın kraliçesi olduğuna inandırarak korkutup kaçırması anlatılır. Donaldson bu fikrin güzel bir resimli kitap olabileceğini düşünür fakat tiger ( kaplan) ile kafiyeli bir şey yazamadığı için monster ( canavar) a çevirir. Tostoroman’ın birçok özelliği de bu kafiye uyum sağlaması için uydurulur.
Hikayenin esas ortaya çıkışı tabii ki Axel Scheffler’in kalemi eline alması ile olur, başta hayvanları kıyafetli olarak hayal eden Scheffler daha sonra bu düşüncesinden vazgeçer. Gruffalo ilk kez 1999 yılında basılır ve zaman içerisinde sayısız ödül alır, 2009 yılında BBC tarafından “yılın en iyi uyku kitabı” seçilir, çıkışından beş yıl sonra Gruffalo’s Child isimli ikinci kitap basılır. Gruffalo üzerine bir çok film ve tiyatro eseri de yazılmış. Hem filmleri izlemek hem de kitaplar hakkında daha çok bilgi almak için www.gruffalo.com sitesini de ziyaret etmenizi öneririm.The Gruffalo öyle çok sevildi ve öyle ünlü oldu ki, 3 boyutludan aktivite kitabına, gruffalo logolu envai çeşit hediyelikten, giyime kadar suyu çıkarılmış durumda yurtdışında !


Aslına bakarsanız Tostoroman hikayenin esas kahramanı değil, çünkü kitabın ana karakteri bir fare ! Fare ormanda rastladığı tilki, baykuş ve yılanı Tostoroman isimli turuncu gözlü, siyah dilli, mor çıkıntılı, burnunun üzerinde zehirli bir siğil olan, pençeli korkunç bir canavar ile buluşacağını söyleyerek ekarte eder. Fakat an gelir farecik gerçekten bu özelliklerde bir canavara rastlar ve kendini yemek üzere olan canavara beni takip et bu ormanda herkes benden korkar diyerek, yola koyulur. Tahmin edileceği üzere önce yılan ardından baykuş ve tilkiye denk gelir ve doğal olarak onlar da farenin arkasındaki canavarı görüp kaçışırlar...


Peki bu Gruffalo’nun uluslararası bir fenomen olmasının sebepleri nedir? Ben kitabın Türkçe’sini okumadım fakat Yıldırım Türker’in harika bir çeviri yaptığını ve aynı kafiye ve uyumu kaybetmeden hikayeyi Türkçeleştirdiğini biliyorum. Julia Donaldson’ın özellikle “rhyme” (melodi) konusunda bir uzman olduğu kesin, özellikle küçük çocuklar kafiyeli hikayelere bayılıyorlar. Bir de olmazsa olmaz tekrarlar tabii ki... Tostoroman’ın Yavrusu kitabında da farenin namı yürüyor ve Tostoroman çocuğuna bir zamanlar rastladığı korkunç fareyi anlatıyor..ve Tostoroman’ın yavrusu ormanda farenin peşine düşüyor..Kitabın müptelası çok, ben de beğeniyorum ama neden bu kadar fenomen oldu diye sorarsanız bilemiyorum çünkü benim en favorilerimden değil. Tabii ki her kitapta olduğu gibi bu kitap için de zevkler ve renkler tartışılmaz diyorum... Kitabın yeni baskısı çıktığında konuya tekrar geri dönmek üzere...
KitapkurduAnne