cocuk-kitabi-secimi-ve-her-cocuga-okunmasi-gereken-bir-kitap--kutuphanedeki-aslan--cocuk-kitaplari

Çocuk Kitabı Seçimi ve Her Çocuğa Okunması Gereken Bir Kitap : Kütüphanedeki Aslan !

Kitapları, okumayı seven ve kitaplara hakettikleri değeri veren bir nesil yetiştirmek kolay değil. Bir çocuğa ‘kitap oku yavrum çok faydalı’ demekle iş bitmiyor. İş bizlerde, yani ebevynlerde bitiyor... Siz kitap okuyormusunuz ? Çocuğunuz sizi kitap okurken görüyor mu? Evde bir kitaplığınız var mı? Çocuğunuza kitap alıyormusunuz ve alırken nelere dikkat ediyorsunuz?

Günümüzde çeşidi güzel yüzlerce çocuk kitabı var, hepsi emek verilmiş ama ne yazık ki hepsi çocuğumuzun gelişimi, kitapları sevmesi ve ona bişeyler katması için uygun ve yeterli değil. Çocuk kitabı seçmek ve doğru kitabı bulmak çaba gerektiren bir iş. Kızıma bebekliğinden beri kitap seçiyor ve okuyorum, şanslıyım ki o da erken yaşlardan bu işin zevkini tadıp talep etmeye başladı. Ona kitap beğendirmek kolay olmuyor, bu yüzden seçimlerime dikkat ediyorum, tabii ki ben de hatalar yapıyorum, ben bu kitabı neden almışım dediğim kitaplar oluyor, ama çalışmaya ve araştırmaya devam ediyorum. Birçok ebeveynin yoğun yaşam temposu içinde kitap seçimine yeterli zaman ayıracak koşulları yok, işte tam da bu sebeple kitapkurduanne isimli instagram hesabımda çocuk kitapları ile ilgili deneyimlerimi paylaşmaya başladım ve bu konuda nekadar büyük bir ihtiyaç olduğunu gördüm.

Çocuğunuza doğru kitap seçmenin ana koşulu ‘çocuğunuzu tanımak’ . Her çocuğun ilgi alanı, tercihleri, zevkleri ve mesaj alış şekli birbirinden farklı, dolayısı ile öncelikle sizin çocuğunuzun zevklerine uygun kitap seçimi yapmanız gerekiyor. Sonrasında çocuğa yaşına ve algısına uygun hikayeyi okumak çok çok önemli, aksi halde kitaplardan soğutmak an meselesi...Çocuğa kitap okumayı diretmeyi ve bunu bir zorunluluk olarak görmesine sebep olmayı da yanlış buluyorum. Kitap okumayı sevmeyen çocuk yoktur, beğendiği kitabı bulamamış çocuk vardır ! İşte bu sebeple, lütfen çocuğunuzu tanıyın, üşenmeyin ve kitapları önce siz okuyun, ilk kez çocuğunuza okurken karşılaşmayın içeriğiyle.

Küçük çocuklar için yazılmış, klasikleşmiş ve çoğunluk tarafından beğenilmiş kitaplardan birisi de ‘Kütüphanedeki Aslan’ . Kitap kütüphaneye gelen bir aslanı, ortama ve kütüphane kurallarına uyum sağlamasını anlatıyor. Kitap öncelikle çocukların çok ilgisini çekecek bir olayla başlıyor, “Neee kütüphaneye aslan mı gelirmiş?” Şaşkınlık ve ilgi çeken bir konu... Ardından aslanın kütüphanedeki kurallarla tanışması “Demek ki kütüphanede koşulmaz ve sessiz olunurmuş” Aslanın kütüphaneye hayranlığı ve kütüphane müdürüne yardımları...” Bir aslan bile kütüphaneden bu kadar zevk alıyor ise güzel bir yer olmalı düşüncesi” Aslanın müdürün düşüp kolunu kırması ile kuralları yıkması ve yardımcısını kükreyerek haberdar etmesi “ Bazı kurallar geçerli sebebiniz olduğunda çiğnenebilir” Özellikle benimki gibi kuralcı bir çocuğunuz varsa, kuralların da esneyebileceği fikri vermesi için çok güzel bir seçim.

Kitap hikaye ve çizimler olarak 3 yaş üzeri çocuklar için uygun gözükse de yazıların uzunluğu açısından 4 yaş üzerine daha uygun buluyorum. Bir çocuk kitabınında benim için en önemli noktalardan birisi çizimler, çizimler tabiri caiz ise kitabı “vezir” de edebilir “rezil” de. Nice hikayeler var konu harika fakat o kadar yetersiz ve kötü çizimlerle birleşmiş ki “yazık olmuş kitaba” dedirtiyor insana. Bu kitabın çizimleri de çok güzel, sıcak ve ilgi çekici. Yazarı Michelle Knudsen’ın türkçeye çevrilmiş bildiğim tek kitabı, umarım diğer kitaplarından da okuma fırsatımız olur.

Keyifli okumalar !