kitapkurduanne-uzay-gunlugu--cocuk-egitimi

KitapkurduAnne Uzay Günlüğü !!!

Merhabalar,

Belli bir konu üzerine yazılmış olan kitaplardan beğendiklerimi bir grup halinde paylaşma fikri bir süredir vardı. Bu konuya "Uzay" ile başlamak istedim. Nasılsa her yaştan ve sınıftan çocuğun belli düzeylerde işleyeceği bir konu, e eğlenceli ve zevkli de bence :) Baştan söyleyeyim bu konu bir derya deniz, dolayısı ile piyasadaki tüm uzay kitaplarını okuyup incelediğimi düşünmenizi istemem, öyle olsa burada ne işim var Nasa´ya yola çıkmış olurdum zaten !

Şaka bir yana bunlar şimdiye kadar bu konu ile ilgili incelediğim kitapların ve oyunların içinden beğenerek seçtiklerim.

Uzay ile ilgili yazılmış pek çok kitap var, küçük yaşlar için olanlar daha yüzeysel, çok detaya girmeden anlatıyorlar konuları, yaş büyüdükçe konu da dallanıp budaklanıyor.

Bu konuda yazılmış en güzel kitaplardan biri National Geographics´dan "İlk Uzay Kitabım" , hep çok kapsamlı, hem büyük puntolu ve resimli bir kitap. Ciltli ve 125 sayfa. Küçük küçük bilgi baloncuklarında hap bilgiler yer alıyor, onlar da çok ilgi çekici. 4 Yaş üzerine yavaş yavaş başlanabilir, 5 yaş ve üzeri içinse ideal. Kitap Koleksiyon Yayınevinden ( Beta Çocuk) çıkmış.


Gene bu yaş grubu için Tübitak Yayınlarından çıkan Nuria Roca´nın yazdığı "Çevremiz ve Biz Evren" kitabı da bizim sevdiğimiz bir kitap, içerisinde çok fazla detay olmasa da genel bilgiler veriyor, yatmadan önce bile okunabilir. Masal ayın evrelerini bu kitaptan öğrenmişti örneğin.


Uzay ile ilgili bir dergiden yararlanmak isterseniz ufak yaş grubu için ( 3-6) Meraklı Minik dergisinin Ekim Ayında yayınlanan Uzay sayısını da kullanabilirsiniz. Dergi ekinde asabileceğiniz bir Güneş Sistemi Süsü hediyesi de var.



Uzay ile ilgili biraz da eğlenelim derseniz İş Bankası Kültür Yayınlarının "Uzayı Keşfedelim" kitabını kullanabilirsiniz. Masal´ın özellikle İş Bankası Yayınlarının çıkartma kitaplarına olan aşırı ve yıllardır süren düşkünlüğü sebebiyle eksiğimiz olmadığı için tabii ki çıkar çıkmaz bu kitaptan da edindik. İçinde 200´den fazla çıkartma var, belki ufak bir detay ama önceki kitaplarda çıkartma sayfaları ikili halde kitabın en ortasında zımbalanmış olurdu ve onları çıkarayım derken zımbaların ucu kalkar tehlikeli bir hal alırdı. Şimdi tek tek rahatça ayrılabilir hale getirilmişler bence çok daha iyi olmuş



Yaş grubunu biraz daha yükseltirsek İş Bankası Kültür Yayınlarının Kolay Bilim serisinden Uzay kitabı bu konuda yazılmış en ilgi çekici kitaplardan biri. Özellikle komik çizimleri, küçük küçük kutularda verdikleri hap bilgileri ile çocukların sıkılmadan kendi kendilerine okuyabilecekleri bir kitap.


Tübitak´ın İlk Okuma Serisinden "Uzayda Yaşamak" kitabı ve Tudem Yayıncılıktan "Yıldızlar Neden Parlar" kitabı da gene 7-8 yaş grubu için önerebileceğim kitaplar.



Yaşı biraz daha yükseltirsek eğer İş Bankası Kültür Yayınlarının Harika Bilim Serisi / Keşfedin Uzay kitabı pencereli içeriği ile çok beğendiğim bir kitap. Yalnız içerik gerçekten çok detaylı, punto küçük dolayısı ile bence 8-9 yaş altını korkutabilecek bir kitap :)



Vee son olarak biraz da oynayalım öğrenelim dersek, aşağıdaki yapboz Janod marka ve Masal´ın pek sevdiği bir yapboz. 72 parçalı ve İngilizce gezegenlerden oluşuyor :


Kutu oyunu isterseniz eğer Orchard Toys´un "Rockets and Comets" oyununu öneririm , 4 yaş üzeri için ve en az 2 kişi ile oynanabilecek bir oyun :


Yok bizi bu da kesmedi eve bi roket alalım çocuk boyasın derseniz deeeee Alex Toys´dan bu roketi alır boyatırsınız çocuklara, onlar boyar siz de kahvenizi içersiniz fena mı?


Bol gezegenli , yıldızlı günler dilerim,

Bu arada uzayı biz de iyi tanısak fena olmaz hani dünya tükenince nereye gideceğimizi biliriz :)


KitapkurduAnne